5 tips om uit verveling te komen

Gepubliceerd op 18 juli 2016 om 08:35

De vakantie gaat beginnen. Een prachtig moment waarop verveling of lamlendigheid kan toeslaan. Hier een paar tips om daar weer uit te komen:

tip 1 Begin met een tuin, ook al vind je er niks aan, vraag bij iemand een stuk grond in zijn of haar tuin als je geen tuin hebt, huur of onderhuur de moestuin van een ander, zet bakken op je balkon of in je tuin. Start klein: een paar potten of 1 vierkante meter is genoeg.

tip 2 Start met zaaien, koop kleine plantjes, ga planten, water geven, wieden, beetje paardemest erbij (oud!, niet te zuur) enz. Paar bloemen ertussen maakt het ook mooi. Vraag de papaverbollen van de buren. Zakje basilicum erbij.

tip 3  Vergeet niet te oogsten! 

tip 4 Geniet van je werk na elke stap die je hebt gezet. Ook als de slakken er bij zijn geweest en je oogst tegenvalt. Ja, die is leuk!

tip 5 Koop tussendoor pruimen op de markt, wat bramen erbij, bladerdeeg en rozemarijn en bak een heerlijke pruimenbramentaart. En nodig wat mensen uit om die met je op te eten. Want er zit aardig wat tijd tussen je eerste zaailing en je resultaten :-).

 

toelichting tip 1

Tuinieren is aardend, handen in de grond, buitenlucht, in beweging zijn, basaal handwerk. Los van het resultaat is het voor je fysiek heel goed. Even uit de computerwereld en je hoofd.

tip 2

Start met iets wat het altijd doet: zonnebloemen, slaplantjes van de Welkoop, 1 frambozenstaak van de biologische winkel en een paar jaar later heb je een bos namelijk. Courgettes niet te vergeten: geven prachtige bloemen, het groeit als een tierelier en je kan oogsten: heel leuk.

tip 3

Als je (leen)tuin dan vol staat met allemaal brocciliplantjes die je netjes hebt uitgezaaid en verzorgd en vertroeteld, is de teleurstelling daar als er een paar kleine froetsels aan je plant zitten of zelfs helemaal niks: pluk alles wat je kan oogsten en geef de buurman er ook van. Wie weet krijg je een aardbeienplantje van hem terug!

tip 4

Na elke tuinsessie even chillen en nagenieten van je werk voordat je weer verder gaat. Altijd even in de yin gaan (of was het nou yang?): navoelen in je lijf van de fysieke arbeid, de wind op je huid, de vogels die fluiten. De regen op je hoofd en de spierpijn in je rug. Dan gebeurt het eigenlijke werk. Hier gaat het eigenlijk om!

tip 5

Bak een pruimen/bramentaart!

(even googelen op pruimen bramen rozemarijn taart)

En omdat ik eerlijk gezegd na 1 jaar de moed had opgegeven, omdat m'n broccoliplantjes vrijwel niks opleverden, nam tot mijn verrassing mijn partner het stokje over en konden we bij navraag her en der ('we zoeken een tuin') een prachtig stukje grond lenen waar een stuk of tien geweldig oude fruitbomen staan.

Ik heb dit jaar maar een beetje getuinierd en kon gister de eerste pruimen en bramen van de bomen plukken zodat ik vanmorgen om 8 uur (!?!) al een pruimen/bramen/rozemarijntaart stond te bakken. 

Nu even nagenieten van de heerlijke geur............

 

Welke zin of tip blijft hangen? Waar kan je wat mee?

Is leuk als je me dat laat weten en

deel anders voor de verveler in je kennissenkring.....

of neem contact op voor een gratis intake als je verdieping zoekt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.