Vijf (zintuigelijke) tips om in je kracht te staan

Gepubliceerd op 11 juli 2016 om 15:10

Zo halverwege het jaar vijf basistips waar je eigenlijk een heel eind mee kunt komen, het komende halve jaar.

De beheersing van de vijf zintuigen, je voelsprieten om te achterhalen waarin je jezelf kunt ontwikkelen. Om evenwicht, balans te verkrijgen en stevig in je kracht te staan. Met zachtheid, mildheid en af en toe een schop(je) onder de kont.

Als je deze op de wc hangt, of in de keuken aan de koelkast, heb je je fysieke, mentale, emotionele en spirituele checklist altijd bij de hand.

Zintuig 1

Je reuk: in hoeverre ruik je wat je eet, ruik je de natuur, ruik je de hond in huis? Heb je de linde geroken de afgelopen weken? Kan je blind ruiken wat je eet? Ruik je de geuren van mensen om je heen? De wijnen die je proeft?

Zintuig 2

Je smaak: in hoeverre proef je wat je eet, zonder te kijken? Proef je de nuances? Herken je de smaak van je favoriete ijsje, pindakaas of brood? Proef je het verschil tussen verschillende soorten water?

Zintuig 3

Je zicht: hoe scherp is je zicht? Durf je mensen in de ogen te kijken? Kan je je ogen ontspannen?

Zintuig 4

Je tast: kies je je kleding op basis van kleur, van vorm of op basis van de ‘zachtheid’ van de stof? Wat zit beter: een houten stoel of stof? Als je masseert of streelt: waar gaat de grovere beweging over in de subtiele? In hoeverre masseer je je eigen hand als je het been of de arm van een ander masseert? Hoe is je ritmegevoel – ook een vorm van tasten?

Zintuig 5

Je gehoor: in hoeverre hoor je zuiverheid en onzuiverheid als je zingt of als een ander zingt? Zing je wel eens eigenlijk? Of doe je dat niet meer omdat je ooit verteld is dat je dat niet kan?

Toelichting:

Je reuk is verbonden met je basischakra, onderin het bekken, je zitbotjes, heiligbeen, ‘schaam’been, bekkenbodemspieren en je geslacht. Met je levensdrift en je bestaansrecht. Het eten van rood vlees, roomboter, eieren is aardend, om dichter bij je aardechakra te komen. Net als wandelen, je voeten afrollen, het kneden van deeg en het zingen van lage noten.

Je smaak is verbonden met het tweede chakra onder je navel: het waterchakra waar het water en de emoties stromen. De levenslust en het genieten zijn in het tweede chakra gesitueerd. De tranen van verdriet en de tranen van vreugde. Als het even niet stroomt, kan je gaan zwemmen, onder de douche stappen, en je smaak gaan ontwikkelen: welk eten vind je lekker op dit moment? Eet je uit gewoonte of omdat je er echt zin in hebt? Ook je smaak van kleding bijvoorbeeld of hobbies. Waar ben je nieuwsgierig naar?

Je zicht is verbonden met het derde, vuurchakra in je zonnevlecht: daar zit je vuur, het vuur om te manifesteren, om jezelf in de wereld te zetten, de macht en de machteloosheid, boosheid en woede. Je maag kan opspelen als je teveel van jezelf vraagt, meer vuur verbruikt dan dat je onderste chakra’s kunnen ondersteunen. Als je teveel vuur hebt, kan je jezelf blussen met water, verkoeling zoeken op enigerlei wijze. Als je te weinig vuur hebt, moet je dit een beetje opstoken: brand een vuurtje J. Ga hardlopen, kom in de actie.

Je tast is verbonden met het vierde chakra, je hartchakra: de plek van de liefde, de glimlach en de hartepijn. Met een glimlach het verdriet dragen, laten smelten en laten wegvloeien. Je armen staan in verbinding met dit chakra: gebruik ze dan ook. In een sport, mee te dansen of te omarmen. Wanneer heb je voor het laatst tintelingen ervaren?

Met je gehoor hoor je je innerlijke stem. Soms is er zoveel ruis, gepiep of gekwek dat je het lastig is om met die stem in contact te komen: je oordelen, stemmetjes, drukte en lawaai. Je gehoor is verbonden met je keelchakra. Soms heb je een brok in je keel of wordt je stem afgeknepen. Of zing/spreek je altijd hoog en kan je maar niet in het lagere bereik komen of net andersom. Of zou je graag voor grotere groepen willen spreken, meer je eigen zegje willen zeggen. Reciteren, zingen onder de douche, grommen en brommen of op een koor gaan, zijn manieren om je gehoor te ontwikkelen.

De vijf zintuigen: de basis voor balans in je dagelijks leven, dat je leeft met je intuïtie, je televisieantenne.

Soms is het incasseren als je intuïtie je voor je gevoel in de steek heeft gelaten, dan ben je toe aan een volgende stap, een volgend level.

Om te groeien en te ontwikkelen, te bloeien en te doen waarvoor je hier gekomen bent: ………………………………………………………………………….…………..!


Welke zin of zintuig kwam binnen? Je kan reageren via marjoline.kampinga@versatel.nl <mailto:marjoline.kampinga@versatel.nl> om je volgende stap te zetten; of bellen met 06-48120746.

Als je meerdere stappen wilt zetten, en dat niet alleen wilt doen, kan je ook bellen.

Meer informatie vind je op www.zinzing.jouwweb.nl <http://www.zinzing.jouwweb.nl> over het spreken van je pure stem en het zingen van je zuivere en onzuivere noten.

·Stem/zangcoaching (individueel)

·Zing het lied van je ziel (individueel)

·Van stilte naar stem, zingend mediteren (yoga en de stem, maandelijks op woensdagochtend en -avond)

·Zingen vanuit je bekken, voor vrouwen (vrijdagochtend, maandelijks)


Met een hartegroet

Van Marjoline Kampinga,

Deventer

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.